Endoskopi, günümüzde sindirim sisteminde oluşan birçok problemi teşhis etmek için kullanılan ve cerrahi olmayan bir yöntemdir. Endoskopi, bilinenin aksine, sadece tanı koymak için değil aynı zamanda tedavi amaçlı da kullanılabilir.İşlem Gastroenteroloji Uzmanı tarafından yapılır.
Kişide mide, bağırsak veya yemek borusuna bağlı problemler olduğu durumlarda uygulanır. Endoskopi işlemi, hem teşhis hem biyopsi alma hem de tedavi etme gibi farklı amaçlarla yapılabilir. Mide, kalın bağırsak ve yemek borusundaki tümör, yara veya polip gibi durumların tanısı ve tedavisinde endoskopi kullanılmaktadır.
Bu sayılanlara ek olarak endoskopi işlemi, yemek borusundaki daralmaları düzeltmek, polipleri kesmek, midedeki yabancı cisimleri çıkarmak ve safra kesesinin enfekte olduğu durumlarda safra kesesini vücuttan çıkarmak için kullanılmaktadır.
Mide ve bağırsakla ilgili hastalıkların yanında pankreas bezi iltihabı olarak da bilinen pankreatitin teşhisinde de endoskopi yöntemi kullanılmaktadır. Dünya sağlık örgütü tarafından verilen bilgiye göre 45 yaşının üzerindeki herkesin herhangi bir şikâyetleri olmasa bile en az bir kere gastroskopi yapması gerekmektedir. Kolonoskopi için ise 50 yaş üzerindeki kişilere aynı şey önerilmektedir.